آشنایی با ظروف مسی ، نگهداری، فواید و مضررات

ظروف مسی ، فواید ، مضررات ، نحوه نگهداری و استفاده :

ظروف مسی یکی از قدیمی ترین وسایل برای پخت و پز و پذیرایی بحساب می آیند.

این ظروف علاوه بر ظاهر زیبا و منحصر خود دارای خواص دیگری نیز می باشند.

در این مطلب سعی داریم با برخی از خواص ، فواید و مضررات مسی و همچنین نحوه نگهداری و استفاده از این ظروف بیشتر آشنا شویم.

در ابتدا به نحوه ساخت ظروف اشاره می کنیم.

ظروف مسی به دو روش ماشینی ( پرس ) و روش دست ساز ( چکش کاری ) ساخته می شوند.

در روش ماشینی :

در این روش به وسیله دستگاه های پرس و خم کاری ظروف شکل می گیرند ،

بر روی این دسته از  ظروف خط های نازک و موازی قرار دارد.

در روش چکش کاری :

مس در کوره قرار گرفته و برای شکل دهی به ظروف یک استاد کار با استفاده از چکش ظروف را تولید می کنند.

در این روش بر روی  ظروف جای چکش دیده می شود .

معمولا ظروفی که دست ساز هستند از ضخامت بیشتر مس بهره مند می باشند

این ظروف عمر بیشتری دارند و غذا در آنها دیر تر ته می گیرد.

همچنین قیمت ظروف چکش کاری شده بیشتر از ظروف ماشینی است.

یکی از خواص مهم مس این است که این ظروف حرارت را بسیار خوب منتقل می کنند. (رسانای گرمایی بسیار عالی)

در آشپزی یکی از عوامل مهم پخش شدن حرارت است

ظروف مسی با انتقال مناسب حرارت باعث جاافتادن بهتر غذا و خوشمزه تر شدن آن می شوند. همچنین غذا زود تر پخته خواهد شد.

همچنین ظروف مسی را می توان ترمیم کرد و در صورت نگهداری مناسب می توان مدت زیادی این ظروف را استفاده کرد.

رنگ خاص مس باعث زیبایی این ظروف می شود و از این محصولات برای تزئیین سفره و خانه خود می توانید استفاده نمایید.

از خواص دیگر مس ، خاصیت ضد میکروبی ، قارچ کشی و نابود کننده بودن برای ویروس ها می توان اشاره کرد . 

برخی از نقاط ضعف ظروف مسی

از مهم ترین نقاط ضعف مس می توان به سمی بودن خود فلز مس اشاره کرد. دقت داشته باشید که مصرف میزانی کمی از مس برای بدن لازم و ضروری است . (مطالعه بیشتر در مورد تاثیر مس ویکی پدیا )

در عین حال استفاده بیش از حد نیاز بدن باعث مسمویت می شود . 

برای جلوگیری از مسمومیت از قلع استفاده می شود و داخل قابلمه ها باید فلز قلع استفاده شود ( رنگ سفید رنگ داخل قابلمه ها )

مشکل دیگر سیاه شدن ظروف مسی در مجاورت شعله گاز است. (البته این مشکل برای ظروف تزئینی وجود ندارد ) 

برای رفع این مشکل شما می توانید در قسمت نگهداری روش های پاکسازی را مطالعه فرمایید.

نکات استفاده از ظروف مسی :

ظروف مسی احتیاج به رعایت نکاتی دارند از جمله :

دقت داشته باشید ظروف مسی در دو رنگ قرمز ( خود مس ) و رنگ سفید (قلع شده ) وجود دارند.

برای مصارف پخت و پز ، نوشیدنی ها ، انواع ترشی و سایر موادی که می توانند فلز مس را در خودشون حل کنند باید از ظروف سفید استفاده کرد ،

منظور از سفید بودن این است که سطحی که با این مواد در تماس است باید قلع شده باشد

جذب مس زیاد در بدن باعث مسمومیت می شود . ( تا وقتی لایه قلع روی مس قرار دارد مشکلی ندارد )

در مورد مواد غذایی خشک مانند شیرینی و .. می توانید از ظروف مسی بدون قلع بدون نگرانی استفاده کنید.

برای افزایش طول عمر ظروف و پخت بهتر غذا توصیه می شود که از شعله و حرارت ملایم  استفاده کنید .

قلع اندود باید بصورت اصولی و بدون سرب انجام شود ( هنگام ترمیم قلع )

تذکر : می توان قلع را ترمیم کرد ،توصیه می شود ترمیم قلع مکرر انجام نشود .

شتسشو و نگهداری ظروف مسی :

اولین و مهم ترین نکته :

در قسمت های قلع شده مانند داخل قابلمه ها به هیچ عنوان از سیم استفاده نکنید ،

لایه قلع ممکن است خراشیده شده و در هنگام پخت و پز باعث مسمومیت شما به واسطه فلز مس شود.

خب همانطور که گفته شد از نقاط ضعف مس سیاه شدن در معرض شعله گاز است.

برای اینکه همیشه یک ظرف مسی زیبا و تمیز داشته باشیم می توانیم از روش های زیر استفاده کنیم.

پاک کردن سیاهی :

۱- استفاده از نمک دانه درشت ، سرکه سفید ، اسفنج سخت ، یک شوینده معمولی :

در این روش ابتدا بر روی سطح ظرف کمی نمک می ریزیم ،

سپس سرکه سفید را روی ظرف ریخته و مدتی منتظر می مانیم ، بعد دوباره مقداری نمک ریخته ،

روی اسفنج سرکه ریخته و بیرون ظرف را می شوییم. ( این روش برای سطح خارجی ظرف است )
بعد از اینکه ظرف  تمیز و زیبا شد ، 

ظرف مسی را با شوینده ای معمولی ( مایع ظرف شویی ) و  آب بشویید تا بوی نا مطبوع از بین برود.

۲- روش دیگیر برای ظروف کوچک تر :

می توان داخل یک قابلمه بزرگ ، یک فنجان سرکه ، یک قاشق نمک و مقداری آب ریخت ،

بعد از اینکه قابلمه را بر روی شعله گذاشتیم و آب به جوش آمد ظرف مسی خود دار وارد آب می کنیم .

صبر می کنیم تا ظرف تمیز شود . بعد از این مرحله ظرف را از قابلمه خارج کرده و صبر می کنیم تا ظرف سرد شود .

در انتها ظرف خود را با مایع ظرف شویی می شوییم.

۳- نمک ، سرکه ، آرد :

در این ابتدا یک فنجان سرکه آماده می کنیم ، یک قاشق نمک در آن میریزیم و بعد مقداری آرد به آن اضافه می کنیم تا محلولی نرم و یک دست ایجاد شود .

با استفاده از این محلول ظرف خود را تمیز می کنیم و در انتها با مایع ظرف شویی دوباره شستشو می دهیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *